top of page

Tilgivelse er viktig for at forholdet skal overleve utroskap

Oppdatert: 29. mar.

- Det er ikke enkelt, og kan gjerne ta over et år å bearbeide en slik opplevelse.


Alle som har opplevd å bli bedratt, vet at det gjør helt sinnsykt vondt. Du føler deg mindre verdt. Du føler deg liten. Du føler deg dum. Og du føler at du ikke er bra nok for kjæresten din. Utroskap er rett og slett noe av det vanskeligste man kan oppleve i et parforhold. Og for noen er det kroken på døra. Slutt. Stopp.


Det er likevel mange par som velger å holde sammen på tross av utroskap – og det er ikke tvil om at det krever mye jobb. Fra begge parter.


Å oppleve utroskap er kjempetraumatisk for et forhold. Det er ikke enkelt, og kan gjerne ta over et år å bearbeide en slik opplevelse, sier Mary-Ann Torp, som er par- og familieterapeut hos Tankevirke AS, til KK.no.


Legg alle kortene på bordet


Det er mange former for utroskap; det kan ha vært en langvarig affære, en dum avgjørelse i fylla, et emosjonelt forhold, et seksuelt forhold og så videre. Hvordan utroskap det er snakk om vil også ha noe å si for hvordan gjenoppbyggelsen vil bli, mener Anne Dahl, som er familieterapeut hos Kildehuset ved Modum Bad, og driver Samlivsassistanse.no.


– Jeg har møtt mange par som har opplevd ulike former for utroskap, og grunnfjellet av tillit får seg da en knekk. Det rammer dypt, både selvrespekten, tilliten og tryggheten i forholdet, sier hun til KK.no.Det første og viktigste man gjør da er å bygge opp tilliten igjen. Og det starter med et skikkelig oppgjør der alle kort legges på bordet, og den utro part må erkjenne eget ansvar og skyld.


Den utro part må også være forberedt på å gå mange runder med de samme spørsmålene. Den som er sviktet har ofte veldig behov for å stille spørsmål. Så må man være forberedt på sterke reaksjoner, også fysiske reaksjoner som tap av søvn, matlyst og konsentrasjonsevne, forteller hun.


Også Torp påpeker at den som har vært utro må være der for partneren sin, og gjøre seg tilgjengelig for spørsmål.


– Selv om vi tror at å vite detaljer vil føles verre, så kan faktisk fantasien være verre enn virkeligheten. Det må være åpenhet, men under kontrollerte former, forklarer hun.


Dahl legger også til at man må ha tålmodighet og gi det tid, for å få tilbake trygghet og tillit.

– Den som har bedratt må være villig til å leve gjennomsiktig. La mobil og mail være tilgjengelig, ringe hjem og si fra at man blir forsinket.


Det handler ikke om kontroll, men at tilliten er så svekket at mistenksomheten hele tiden er til stede. Det er fortsatt mulig å ha tro på en ny start etter viktig bevisstgjøring og et realt oppgjør.


Ikke spill offerrollen resten av livet


Men det er ikke bare den som har vært utro som må trå til. Også den bedratte part må gjøre sin del for at forholdet skal kunne bygges opp igjen.


– Begge to må jobbe med forholdet. Hva var årsaken til utroskapen, og hva kan dere gjøre for at forholdet skal bli bedre? Dette er et kapittel i historien deres, men skal dere være sammen så må dere gå videre, forteller Torp.


Med andre ord er tilgivelse helt nødvendig.

– Det må være rom for at man kan ta utroskapen opp i ettertid, hvis det er noe som vekker den følelsen. Men man må jo tilgi. Du kan ikke spille offerrollen for resten av livet, legger hun til.


Selv om det er en utfordring for den sviktede part, så er det ikke greit å bruke det mot den andre hele livet. Samtidig mener Dahl at du kan ikke forvente at man skal ha lagt det fra seg innen to uker.


– Dette tar tid. Det er ikke forventet at det skal glemmes, men man kan lagre det på et roligere sted i bevisstheten. Hvis man bruker det som et trumfkort så blir det hevn og anklagelser, og da burde man si unnskyld etterpå.


Hvis dette blir et mønster så stenger du for forholdets mulighet til å klare seg. Da kan det være lurt å søke hjelp, for ingen er tjent med bitterhet.

– Det er en utfordring for begge parter, og hvis den utro part tar på seg ansvaret for sviket så må den sviktede part også ta ansvar for å tilgi. Man glemmer det ikke, men man må tilgi. Bare ikke for fort, for du kan ikke hoppe bukk over en hel prosess.Opprinnelig forfattet av Stine Tunstrøm og publisert mandag 10. juli 2017 på KK.no