top of page

Slik vet du at han er den rette

Oppdatert: 29. mar.

I starten av et forhold er det lett å bare sveve på den rosa skyen en forelskelse er, men etter en stund begynner ofte tankene å komme; er han den rette? Kanskje du har flere mislykkede forhold bak deg, så hvordan kan du egentlig vite når det er rett?


Forelskelse som eneste følelse


Samlivsterapeut Mary-Ann Torp forklarer at vi i vesten bygger veldig mye på én følelse når vi finner en partner. Er vi forelsket og veldig glade i hverandre kan vi flytte sammen og få barn, men mange glemmer dermed det å ha felles mål, verdier og prosjekter.


- Det er viktig å tenke på hva som betyr mye for deg. Hvilke verdier du har og hva slags interesser du har bør spille inn for å finne den rette for deg. Det er godt å være glad i noen, men det er viktig at forelskelsesfølelsen blir til kjærlighet og gjensidig respekt


Har dere de samme verdiene?


For å vite at du har funnet den rette er det derfor lurt å tenke lenger enn forelskelsesfasen.


Det finnes noen tegn på gode parforhold etter den første bli-kjent-perioden. Den amerikanske parforskeren John Gottman har forsket og observert tusenvis av par for å finne ut hva som får parforhold til å fungere.


- Gottmans forskning viser at felles verdier, interesser, hobbyer og hvilke temaer dere er opptatt av er viktige i et parforhold. Det er også et godt tegn om du gleder deg til å møte den andre, synes den andre kommer med interessante synspunkter og gjerne lytter til hva den andre sier.


Kan du hvile i forholdet?


Et annet godt tegn du kan se etter er om du føler at du kan hvile i forholdet.


- Et tegn på at du er i en god relasjon er om du føler deg hjemme. At du opplever å bli sett som den du er, ikke det du burde være, kan gi en følelse av hvile i forholdet og være tro mot deg selv.


Kjenn etter om du opplever å bli anerkjent av den andre og om du respekterer og godtar han for den han er.

- Gleder du deg til å møtes og kjenner at det er godt å være sammen med den andre, kan dette også være et tegn på at du kan hvile og slappe av i relasjonen dere har.
Blir du en god versjon av deg selv?


I et parforhold er vi ikke bare en statisk versjon av oss selv. Vi skapes og formes i samspillet med den andre.


- På samme måte som i en familie eller med venner, får kjærester fram både gode og dårlige sider av oss. Spørsmålet: «Hvem blir jeg sammen med den andre» og «Hvem blir den andre sammen med meg», kan tydeliggjøre hvilke roller og versjoner du blir av deg selv i parforholdet.


Kanskje merker du at gode sider av deg selv får mye plass, eller blir du en irritert, utålmodig eller uinteressert versjon av deg selv?


- Det vil være et godt tegn at du kjenner deg vel i forholdet – at du føler at du kan være ekte og at de viktige sidene av deg får mest plass, sier parterapeuten.Dette innlegget ble opprinnelig publisert på KK.no 22.04.2018


4 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle