top of page

Derfor krangler svigermødre og svigerdøtre

Oppdatert: 29. mar.

- Det kan være uenigheter om tradisjoner, at begge to ønsker å videreføre sine tradisjoner til barna. Det kan oppleves vanskelig for begge parter.


Har du noen gang irritert deg grønn over at svigermor alltid skal kommentere hvordan du lager pinnekjøttet på julaften? Eller kanskje du er en mor som føler at sønnens nye kjæreste har for mye kontroll over ham? Det er ikke til å legge skjul på at enkelte svigermødre- og døtre virkelig kan gå i tottene på hverandre. Men hvorfor er det sånn?


Par- og familieterapeut Mary-Ann Torp understreker at problematiske forhold til familiemedlemmer alltid er en kompleks ting. Men blant svigermødre og svigerdøtre starter konfliktene gjerne med småting:


- Det kan for eksempel være uenigheter om tradisjoner, at begge to ønsker å videreføre sine tradisjoner til barna. Det kan oppleves vanskelig for begge to, sier hun til KK.no.


Dette kan noen ganger føre til en slags konkurranse mellom svigermor og svigerdatter.






- Moren har kanskje hatt rollen som det viktigste i sønnens liv, og så kommer det en ny kvinne inn i familien. Hun kan føle seg litt truet, og føle at hun mister posisjonen sin. Dette er dyptliggende følelser, forklarer hun.


Svigermor kan for eksempel føle at hun ikke har tillit hos svigerdatteren dersom hun ikke blir spurt om råd og hjelp til alt fra husvask til barneoppdragelse.


Vanskelig å kommunisere

Om disse problemene og småkranglingene vedvarer, kan det føre til at begge to føler de ikke får nok respekt. Moren som den eldre som vet best, og kona som er i et partnerskap med sønnen hennes.


- Svigerdatteren er ny i familien og ønsker å finne sin posisjon. Å ha en utenfra som motarbeider dette gjør det vanskelig for henne å gjøre nettopp det.


For mange er det veldig vanskelig å ta opp disse problemene.


- Mange synes det er vanskelig å snakke om uenigheter i familien. Mannen tar gjerne en nøytral rolle, men mange menn tar også parti med moren. Man har et annet forhold til sin mor enn sin kone, og mange menn føler det er enklere å be kona om å ikke bry seg, enn det er å be moren sin om det samme, forklarer terapeuten.


Torp forklarer at hun har hatt flere par i terapi som har mye konflikter, og til slutt kommer det fram at svigermoren er en del av grunnen til at de krangler.


- Ofte må det derfor inn en nøytral tredjepart for å løse problemene. I utgangspunktet ønsker jo alle tre det samme; at alle har det bra og er enige. Så man må gjøre litt selvransakelse. Hva kan man egentlig forvente av hverandre?




Hun mener også at mannen må hjelpe til i konflikt mellom kone og mor. Det er viktig at paret prater sammen og at mannen kan fortelle mor at dette er noe vi vil, slik at de kan ta en eventuell kamp sammen.

Torp tror det meste ligger i at begge to ønsker å bli tatt på alvor. Både svigermor og svigerdatter ønsker å vite at de har sin plass, og blir respektert som partner og som mor.


- Anerkjenner man hverandre med gjensidig respekt er mye gjort. Da tåler man også oftere at ting ikke alltid går som man ønsker at det skal gå, sier hun.

- Her kan også mannen hjelpe til. Skal dere feire jul hos svigermor, men svigerdatter gruer seg, kan mannen si at han skjønner hva hun føler. Da føler svigerdatter seg sett og forstått, og det kan være lettere å gå gjennom en slik juleferie for henne.




Opprinnelig forfattet av Amalie Solnørdal Nærø, og publisert fredag 03. mars 2017 på KK.no